full

full
Published on:

2nd Apr 2021

#012 - Digitale sprinkleranlegg?

I dagens episode setter vi en ny studiorekord i Praktisk PropTech med 3 gjester!

I første del får vi en introduksjon til brannslukkeanlegg fra Arnstein, og i del 2 diskuterer vi hvordan vi kan digitalisere drift og vedlikehold av denne kritiske komponenten med Tahani og Arnt.

📙 Episode Oversikt :

Del 1:

Arnstein er en nestor innenfor brannslukkeanlegg og gir oss en grunnleggende introduksjon til et spennende, men ofte oversett, teknisk komponent i bygget. Det viser seg at det er ganske mye manuelt arbeid i å vedlikeholde og sjekke at anleggene fungere som de skal.

Del 2:

Arnt og Tahani started Firemesh AS og har digitalisert vedlikeholdet av slokkeanlegget. Dette er en spennende PropTech teknologi som kan spare mange timer i drfting av byggene.

🧍 Gjester:

Arnstein Fedøy (M.Sc. Brannsikkerhet) er deleier og faglig leder i Consult Gruppen AS og Firemesh AS.

I tillegg til sin omfattende praktiske erfaring i bransjen, inkludert testing og utvikling av vanntåke, skrev han bacheloroppgaven om "Sammenligning av vanntåke og sprinkler" i 2005 og deretter om "Reliability Data on Fire Sprinkler Systems; Collection, Analysis and Presentation" i 2018. For sistnevnte fikk han FLT sin utdanningspris for beste masteroppgave 2018. Den har blitt utgitt som bok på det amerikanske fagforlaget CRC Press.

Han har vært en del av og leder av komiteer på standarder og veiledninger, og er styremedlem i Norges eneste bransjeforening for alle branntekniske fagområder, Brannfaglig Fellesorganisasjon. I dag leder han arbeidet på en rekke områder, blant annet å utvikle og implementere av ny sertifiseringsordning for alle typer slokkeanlegg i Norge.

Arnt Emmanuel Berge, CTO og gründer i Firemesh/ Bitmesh AS (LinkedIn)

Arnt har over 20 års erfaring som software utvikler og konsulent fra forskjellige bransjer. Han har jobbet med digitalisering for mange bransjer blant annet vei, olje og skatt. Arnt er lidenskapelig opptatt av software utvikling og har lang erfaring med å oversette tung teoretisk fagkompetanse til software.

Tahani Siddik Berge, CEO og gründer i Firemesh/ Bitmesh (LinkedIn)

Tahani har over 20 års arbeidserfaring innen software teknologi. Hun er utdannet sivilingeniør datateknikk innen informasjonssystemer fra NTNU. Hennes første digitale transfarmasjonsprosjekt var NAF veiboken. Er genuint interessert i å være med på å videreutvikle morgendagens løsninger for IoT og sensorteknologi for datainnsamling. 

📙 Episode Oversikt :

 • 01:40 - Verktøyskassen er blitt om til en container
 • 04:10 - Vi ønsker Arnstein inn i studio
 • 07:00 - Ekslusiv rabatt introdusert i Praktisk Proptech
 • 08:30 - Hva slokkeanlegg finnes på et bygg?
 • 10:50 - Hva slokkeanlegg er typisk for kontor og skoler?
 • 12:00 - Hvorfor har noen bygg sprinkler mens andre ikke har?
 • 15.00 - Hvordan er vannkvaliteten i et sprinkleranlegg?
 • 16.00 - Hva er egentlig krav til vedlikehold og drift av et sprinkleranlegg?
 • 18:00 - Hva betyr mekanisk alarm? Sprinkler har opphavet sitt fra 1870
 • 19:15 - Hvordan er dokumentkravet til sprinkleranlegg i dag?
 • 23:10 - Tommy leker økonom, hva kan man spare hver uke?
 • 25:10 - Vi ønsker Tahani og Arnt inn i studioet for å se på digitaliseringsbiten
 • 30:00 - Hvordan møttes "Prop og Tech" hverandre i Firemesh?
 • 31:00 - Hvor mye av sprinklersentralen kan vi egentlig digitaliseres?
 • 31:40 - Hva er Firemesh og hvordan digitaliseres den sprinklersentralen?
 • 35:00 - Hvordan dokumenteres dette og hva kan vi oppnå med dette?
 • 37:00 - Hva kan maskinlæring gi oss av verdi ved å digitalisere sprinkler?
 • 39:00 - Er dette en fullverdi kontroll av anlegget iht forskrifter?
 • 40:30 - Hva har vi lært av data man har hentet sålangt?
 • 43:50 - Hvordan kan Firemesh og Spot fungere sammen?
 • 45:20 - Hvordan kan vi kutte bort menneskelig feil ved digitalisering?

🔗 Lenker til det vi prater om:

For Praktisk PropTech sine lyttere, kan boken til Arnstein bestilles direkte på enten Facebook/Messenger/epost (arnstein@firemesh.no) i enten paperback (kr 440,-) eller hardback (kr 640,-) signert av forfatter. Bøker er en av de få ting i Norge som ikke har moms.

Frakt: en bok koster kr. 60,- og to koster kr. 114, eks mva.

Bestilling:

 • Merkes: Praktisk PropTech
 • Navn: (Person/bedrift)
 • Epost for faktura:
 • Adresse:

Listen for free

Show artwork for Praktisk PropTech

About the Podcast

Praktisk PropTech
med Tommy og Martin
Martin McGloin og Tommy Hagenes er lidenskapelig opptatt av å avmystifisere eiendomsteknologi og senke barrierer for å komme i gang med å utnytte IoT, sensorteknologi og de nye digitale verktøyene, samt måtene å utforske data om bygningene våre. Det er gjennom å samle inn mer data om bygningene våre, og presentere handlingsbar innsikt på en forståelig måte som vi gjør at vi kan oppfylle en visjon om mer bærekraftige og sunnere bygninger.

Vi tror de fleste som administrerer og driver kommersielle bygninger synes den teknologiske samtalen er for komplisert og forvirrende, og ser ofte ikke hvordan "gammel" teknologi kan brukes på nye måter for å skape verdi og muligheter (dvs. QR-koder og 3D-modeller). Vi vil avmystifisere fancy forkortelser og teknisk prat.

Ønsket med podcasten er å hjelpe mennesker med sterk profesjonell tilknytning til eiendommer og bygninger som vet at de må gjøre mer med teknologi, men er forvirret, usikker og søker å lære det siste innen eiendomsteknologi i Norge og i verden.

About your hosts

Tommy Hagenes

Profile picture for Tommy Hagenes
Tommy har jobbet med byggautomatisering i 12 år med erfaring med alt fra tekniker til avdelingsleder. Veien gikk videre til teknisk forvaltning med fokus på teknisk styring, spesielt på energieffektive bygninger. Etter dette spesialiserte Tommy seg i “Proptech” og sensorteknologi.

Reisen startet med etableringen av selskapet Energy Control AS som ønsker å være en akselerator for ny teknologi i næringsbygg. På denne reisen etablerte man også det fysiske bygget, Proptech Bergen som er en "levende co-work lab" med over 10 000 sensorer. I 2019/2020 har han gjennom Energy Control hjulpet over 200+ bygninger med å bli smartere til en lav pris, alt testet og verifisert på Proptech Bergen - Målet for 2021 er å digitalisere 1000+ bygg!

Martin McGloin

Profile picture for Martin McGloin
På dagtid er Martin produktsjef i Airthings, men han tenker hele tiden på hvordan IoT, software og sensorikk kan forenkle og optimalisere driften av byggene våre. Han er genuint opptatt av hverdagen til de som tilhører bygget, og er på en reise for å sørge for at dataen når de riktige menneskene i bygget, i et format de forstår.

Martin jobbet tidligere som softwareutvikler i FinTech-verden, så han har allerede vært med på en reise hvor en bransje (finans) har blitt totalt transformert takket være digitalisering, åpne data og nykommere. Han har også disruptet kundetjenester i flere bransjer med sin oppstartsbedrift Sorry as a Service som bladet Forbes anerkjente han for med en plass på "Forbes 30 Under 30" listen i 2017.

Alt i alt, en jovial Drammenser med irske aner.